Radiometria are ca obiect de activitate masurarea radiatiilor emise de izotopii naturali sau artificiali (alfa, beta, gama), de neutronii utilizati in unele reactii nucleare si de fondul radioactiv natural.
          Energia initiala a particulei este o caracteristica a elementului care emite si este un indicator pentru determinarea lui (spectrometrie alfa). Parcursul unei particule alfa este in functie de energie si este de ordinul centimetrilor, in aer, si micronilor, in roci.
          Radiatia beta este formata numai din electroni, emisi cu viteze cuprinse intre zero si viteza luminii, care pot penetra prin aer pana la cca 10 m, si in roci, pana la cca 1 cm.
         Categorii : beta- , emise de elemente radioactive naturale sau artificiale, beta+ , emise de elemente radioactive artificiale si electroni monoenergetici de conversie interna. 
          Radiatia gama este de natura electromagnetica (vezi spectrul radiatiilor EM, completat si cu radiatiile IR, UV, 10E12-10E16 Hz, radiatiile X, 10E16-10E20 Hz, radiatiile gamm, 10E18-10E21 Hz si radiatiile cosmice >10E21Hz ) si este emisa de nuclee, in cadrul proceselor de echilibrare energetica care urmeaza dupa emisia sau captarea unei particule. Radiatia gama interactioneaza cu invelisul electronic (imprastiere Thompson, efect Compton), campul electric al nucleului (formare de perechi) sau cu nucleul (reactii fotonucleare). Legea de atenuare a radiatiei gama este asemanatoare celei corespunzatoare radiatiei beta, cu observatia ca nu are un parcurs limitat. In acest caz se utilizeaza notiunea de distanta de injumatatire.
          Neutronii sunt rezultatul unor reactii nucleare naturale si artificiale si nu sunt emisi de elemente radioactive naturale. Interactiunea lor cu material consta in reactii de incetinire, difuzie si captare. In momentul de fata sunt dezvoltate numeroase metode si tehnici de investigatie a mediului geologic sau a materialelor, utilizand surse artificiale de neutroni.
           Radiatia cosmica primara reprezinta un flux de nuclee accelerate pana la energii de 10E9-10E18 eV. Prin ciocnirea cu atomii intalniti in atmosfera rezulta radiatia cosmica secundara.
          Izotopii elementelor grele sunt radioactivi alfa si beta iar prin dezintegrare, numarul atomic (A) nu poate varia decat cu 4 unitati; in natura sunt prezente 3 din 4 familii radioactive posibile, fiecare continand cate un gaz radioactiv, izotop al radonului, alfa activ, avand timpi de injumatatire distincti, ceea ce permite decelarea prin masuratori a izotopilor respectivi.
         Instrumentele utilizate in radiometrie sunt capabile sa masoare fie efectul global, fie efectul individual al unor elemente precum uraniul, thoriul si potasiul, in domeniul spectral, in scopul identificarii surselor radioactive specifice.
          In geologie, masuratorile radiometrice sunt utilizate in special in explorarea mineralelor radioactive, dar pot fi utilizate, de asemenea, pentru detectia faliilor, localizarea golurilor, a apei subterane, hidrocarburilor  sau a zonelor contaminate. In unele cazuri au fost solicitate evaluari ale amplasamentului destinat unor constructii rezidentiale, pentru eliminarea unor temeri legate de existenta unui fond crescut al radioactivitatii.

Contact

S.C. GEOMATHICS ONE S.R.L.
str. Buzesti nr.61, bl.A6. ap.29, Bucuresti
Tel: +40 745 182 711
Email: office@geomathics-one.ro