Avem in vedere metodele si tehnicile de masurare  a unor potentiale electrice, fie naturale, fie provocate prin aplicarea unei diferente de potential intre doua puncte situate la partea superioara a terenului. Adancimea de investigatie creste pe masura cresterii lungimii liniei de injectie si depinde si de tipul dispozitivului utilizat. Si caracteristicile de sensitivitate ale dispozitivelor sunt diferite, alegerea lor facandu-se pe baza unor criterii de performanta, reprezentativitate si capacitate de decelare.
         Parametrul fizic determinant este rezistivitatea electrica (sau inversul ei, conductivitatea) care in multe cazuri este direct legata de caracteristicile geologice ale mediului.
            Noi utilizam masuratorile electrice pentru determinarea structurilor aflate la diferite adancimi,  in forma sondajelor electrice clasice (de tip Schlumberger sau Wenner, pana la adancimi de cca 400 m) sau in forma ERT (Electrical Resistivity Tomography, pana la adancimi de cca 70 m). In functie de importanta obiectivului se pot face masuratori 3D, cu gradul de detaliere adecvat .
            Pentru obiective situate la adancimi mai mari, utilizam metodele electromagnetice (CSAMT, AMT, MT) care sunt mai eficiente .
            Polarizatia indusa (IP)  poate fi masurata atat in domeniul timp, cat si in domeniul frecventa si se poate observa in cazul prezentei mineralizatiilor metalice, mai ales daca sunt diseminate, si in cazul prezentei mineralelor argiloase.
            Metoda Potentialului Spontan (SP) consta in masurarea adecvata a unor potentiale naturale  produse in cazul circulatiei unor solutii ionice sau ca urmare a producerii unor fenomene fizico-chimice (oxido-reducerea, electrofiltratia etc).
 
 

Contact

S.C. GEOMATHICS ONE S.R.L.
str. Buzesti nr.61, bl.A6. ap.29, Bucuresti
Tel: +40 745 182 711
Email: office@geomathics-one.ro

Tomografie de rezistivitate printr-un biogenerator de gaz