Campul magnetic terestru este produs prin miscarea relativa a scoartei terestre fata de nucleul de fier lichid (mecanism asemanator unui dinam) si este variabil in timp si spatiu, ca rezultat al unor fenomene interne. Intensitatea campului magnetic terestru variaza de la poli, la ecuator intre 25.000 si 65.000 nT (1 nT=10-6 gauss). Directia si intensitatea campului geomagnetic se schimba periodic - variatie seculara geomagnetica. Schimbarile pozitiei polului geomagnetic in vecinatatea polului geografic sunt variabile, fara determinare ciclica si constituie un element foarte important in paleomagnetism .
          Magnetizarea unei roci (J) este o suma vectoriala a doua componente: magnetizarea indusa (Ji) si magnetizarea remanenta (Jr).
                                                            J = Ji + Jr
          Campului geomagnetic (H) i se datoreaza magnetizarea indusa : Ji = χ H , unde χ este susceptibilitatea magnetica, determinata in principal de prezenta materialelor feromagnetice. 
          Magnetizarea remanenta naturala este aceea care pastreaza memoria momentului geologic de formare si poate fi rezultatul mai multor etape de evolutie geologica prin care a trecut roca, de la formare si pana la momentul determinarii. Magnetizarea produsa in timpul formarii rocii este denumita magnetizare primara, pe cand cea dobandita ulterior este considerata secundara.
          Magnetizarea remanenta primara poate fi:
1- magnetizarea termoremanenta, produsa in timpul racirii corpurilor magmatice sub temperatura Curie, in prezenta campului magnetic terestru.
2- magnetizarea remanenta chimica, formata prin dezvoltarea mineralelor feromagnetice, in campul magnetic terestru si sub temperatura Curie, pana se ajunge la un volum critic Fenomenul este de natura chimica si are in vedere reactii diverse de transformare a  mineralelor preexistente si/sau de  precipitare.
3- magnetizarea remanenta detritica sau depozitionala,  produsa in timpul sedimentarii unor particule cu proprietati in special feromagnetice, din suspensii. Intr-un mediu depozitional calm, acestea se orienteaza paralel cu liniile campului magnetic natural.
          Magnetizarea remanenta secundara este rezultatul unor fenomene termice produse ulterior consolidarii initiale sau prin aparitia unor minerale de neoformatie, cu proprietati magnetice, ca urmare a diagenezei rocilor sedimentare,  a fenomenelor hidrotermale asociate proceselor magmatice  sau a remobilizarilor metamorfice. In unele cazuri, magnetizarea remanenta secundara poate modifica total magnetizarea primara.
 
                     
 
                                        Harta campului magnetic total DT - amplasament urban                

Contact

S.C. GEOMATHICS ONE S.R.L.
str. Buzesti nr.61, bl.A6. ap.29, Bucuresti
Tel: +40 745 182 711
Email: office@geomathics-one.ro

Harta campului magnetic total - cautarea unui put astupat